Formålet med et kirkebryllup er at markere et forhold mellem to mennesker, som overfor både Gud og mennesker siger "ja" til hinanden. Et "ja" til både i medgang men også i modgang at være der for hinanden "indtil døden skiller jer ad", som det hedder i vielsesritualet. Ægteskabet bliver velsignet, og det betyder, at Gud giver tilsagn om at være til stede som en tredjeperson med hjælp og støtte og styrke til at få ægteskabet til at fungere.

Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab

Er I allerede borgeligt gift, men ønsker I også at få den kirkelige velsignelse, så er der blot en lille ændring i brylluppetsforløbet. I siger ikke "ja" til hinanden, da I allerede har gjort det, men I siger "ja" til at leve med hinanden i medgang og modgang, indtil døden skiller jer ad.

Navneændring på bryllupsdagen

Hvis I intet foretager jer, beholder I hver især jeres egne navne, når I indgår ægteskabet.

Ønsker en af jer eller I begge derimod at få fælles mellem- eller efternavn på bryllupsdagen, skal der ansøges digitalt på borger.dk. Navneændring i forbindelse med vielse skal finde sted senest 15 dage inden vielsen, hvis I ønsker de nye navne på vielsesattesten.

Jeres huskeliste

I god tid forud for vielsen kontaktes præsten for at aftale tidspunktet.

Til kirkekontoret afleveres prøvelsesattest senest 14 dage før vielsen. Attesten udstedes af bopælskommunen ved anmodning om ægteskabserklæring her tidligst 4 mdr. før vielsen.

Vedlagt prøvelsesattesten afleveres til kirkekontoret navne og adresser på to vidner, som er til stede ved vielsen.

I ugen op til brylluppet mødes parret og præsten til en samtale om vielsens indhold og forløb. Det er også ved den lejlighed, at der findes 3-4 salmer fra salmebogen.

Eventuelle spørgsmål vedr. pyntning af kirken rettes til kirkegården.

Hvad synger man ved en vielse?

Salmebogen er fuld af gode salmer, som man kan synge ved en vielse.
På salmebogen online findes en liste over salmeforslag med tekst og melodi.